Search
Search Menu

Syksy ja vata-aika

Siirrymme syksyn tulon myötä Vata-aikaan


Vata aika on alkamassa syksyn myötä ja meillä Suomessa se jatkuu aina kevääseen saakka.
Haluan jakaa sinulle tietämystä Vatan olemuksesta ja vinkkejä sen tasapainottamiseen. Vata-aika vaikuttaa meihin kaikkii kehotyypistä riippumatta. Vatan ominaisuudet ovat kuiva ja kylmä. Vatavuodenaikana syksyllä/talvella nämä samat ominaisuudet kylmyys ja kuivuus lisääntyvät ympäristössä. llma on viileää, tuulee ja myöhemmin tulee pakkaset ja pureva viima. Eli kun nämä kuivat ja kylmät ominaisuudet lisääntyvät ympäristössä niin ne lisäävät vataa myös ihmiskehossa. Nykyaikana Vata on monilla epätasapainossa jo valmiiksi ja syksyn tulo voimistaa tilaa entisestään.

On siis hyvä aika ottaa ayurvediset keinot käyttöön!

Vata nykyaikana
Vatahäiriintyy nykyaikana jo pelkästään elämäntyylin ja ympäristön seurauksena. Matkustaminen häiriinnyttää helposti vataa. Informaatiotulva on nykyään valtava, se sekä mobiilaitteet ja esimerkiksi langattomat verkot ovat omiaan järkyttämään vatan tasapainoa. Kiire ja stressi lisäävät vataa ja ylipäätään kova vauhti elämässä.Vata epätasapaino voi ilmetä eri tavalla eri kehotyypeillä
Epätasapainotilassa saattaa ilmetä häiritsevän paljon ajatuksia ja olo on stressaantunut. Ihminen ei tahdo pysyä paikallaan. Lihaskipuja ja jännityksiä esiintyy. Iho voi kuivua ja saattaa tulla ummetusta. Unettomuus myös vaivaa helposti ja yöllisiä heräämisiä ilmenee tai nukahtamisvaikeuksia. Vata epätasapainossa ihminen herkästi puhuu paljon, mutta väsyy nopeasti. Pelko ja ahdistus vaivaavat.

No kuinka voisit tasapainottaa vataa?

 • Ensimmäinen tehokas keino on säännöllisyys. Säännöllisyys kaikessa, eli esimerkiksi uni-valverytmissä ja ruoka-ajoissa.
 • Pranayama-hengitysharjoituksilla voidaan myös vaikuttaa nopeasti ja tehokkaasti.
 • Meditaatio ja mindfullness on vatalle hyväksi.
 • Vata-öljyllä tehty Abhyanga eli öljyn hierominen ihoon rahoittaa myös vataa.
 • Ayurvedassa käytetään myös nenäöljyä, joka vaikuttaa nenän lisäksi myös silmiin, aivoihin ja koko kalloon.

Ayurveda konsulttisi antaa ohjeet erilaisten lääkeyrittien käyttöön, jotka auttavat myös tehokkaasti pitämään vataa tasapainossa. Vatan ollessa epätasapainossa suosi kevyttä liikuntaa ja esimerkiksi rauhallista hatha-joogaa. Ennen nukkumaan menoa olisi myös tärkeää rentoutua. Konsultaatiosta voit lukea lisää tai varata ajan yksilöllisiä ohjeita varten täältä.

Ayurvedassa kiinnitetään myös huomiota kehotyypille sopivaan ruokavalioon, huomioiden esimerkiksi aiemmin puhumani Vatan epätasapaino.

 • Vata tarvitsee lämmittäviä, hieman öljyisiä, pehmeitä, ravitsevia ja kosteita ruokia.
 • Vataa lisää tulinen, karvas ja kutistava maku. Vataa vähentää makea, hapan ja suolainen maku.
 • Vatalle sopii paremmin lämmin kuin raaka ruoka.
 • Kuumat keitot, uuniruoat, lämmin maito, puurot, tuore leipä.
 • Ghee on Vatalle erittäin hyväksi

Nämä seikat huomioimalla, varsinkin nyt syksyllä Vata-aikana, vältät syysflunssat ja pidät Vatan kurissa.

OBS: Juomavesi olisi hyvä juoda lämpinä, vähintäänkin huoneenlämpöisenä. On myös hyvä palauttaa mieleen mitä sinun ei kannata nauttia liiaksisyksyllä tai Vatasi ollessa epätasapainossa.

 • Vatan kuivuuden takia kannattaa välttää esim. popcornia, kuivaa leipää, korppuja, keksejä, muroja, perunaa, papuja (paitsi mungpavut) sekä kuivahedelmiä
 • Vatan kylmyyden takia vältettävien listalla on kylmä ruoka ja juoma, pakasteet, hiilihapotetut juomat sekä suurina määrinä raa’at hedelmät. Lisäksi kannattaa välttää valmisruokia, leivonnaisia, uppopaistettuja ruokia, kahvia, tupakka ja alkoholia.

Näillä ohjeilla pääset jo pitkälle, mutta konsultaatiossa on mahdollista huomioida kokonaisvaltaisesti tilanteesi, joten suosittelen sitä, jos tunnistat epätasapainoa tai kärsit erilaisista vaivoista. Eri kehotyypeillä epätasapainotila ilmenee eri tavalla ja epätasapainotilasta riippuen oireet voivat olla moninaisia.

Mitä aiemmassa vaiheessa tartut esimerkiksi ruuansulatusongelmien tai stressin hoitoon niin sitä helpommin ja nopeammin ne ovat selätettävissä! 

Ayurveda lisää aina myös itsetuntemusta ja antaa työkaluja itsestä huolehtimiseen jatkossakin.

Ayurveda konsultaatiossa huomioimme aina kehosi nykytilan, oman synnynnäisen kehotyyppisi ja käsillä olevan vuodenajan. Konsultaatiossa saat yksilölliset ja tarkat ohjeet, joiden avulla pääset taas lähemmäs tasapainoa, mielen ja kehon hyvinvointia. Voit lukea lisää ayurvedasta ja konsultaatiosta täältä.

Seuraavalla retriitilläni Tuomiston kartanolla 25-27.9.2020 otetaan sisäisen jumalattaren lisäksi myös Vata-dosha haltuun.

Johdatan sinut ayurvedan perusteisiin ja syvemmälle vataa ärsyttäviin tekijöihin, vata-oireiston syntymekanismiin ja miten juuri sinä voit ennaltaehkäistä sairauksia ja tasapainottaa liiallista vata-doshaa kehossasi ja mielessäsi. Ayurvedan vata-vuodenaika alkaa noin syyskuun alussa ja vaikuttaa meihin kaikkiin kehorakenteesta riippumatta.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan starttaamaan syksyn ihanassa naisseurassa ja lisäämään vastustuskykyä sekä kehon ja mielenhyvinvointia!
Lue lisää retriitistä täältä.

Leave a Comment

Required fields are marked *.


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.