Search
Search Menu

Pranayama

Pranayamalla tarkoitetaan hengitysharjoituksia. Säännöllisellä pranayama-harjoituksella on tutkitusti laaja-alaisia positiivisia vaikutuksia koko kehoon ja mieleen. Lisäksi pranayama auttaa tunnetilojen hallinnassa ja vapauttaa psyykkisiä jännitystiloja. Harjoitukset vaikuttavat hermostoon ja kaikki kehon systeemeihin, tasapainottavat kehoa ja mieltä.

Pranayama-hengitysharjoitus perustuu elämänenergian (prana) hallintaan oman hengityksen sääntelyllä.  Ihmisillä on luonnollinen taipumus hengittää epäsäännöllisesti ja pinnallisesti. Pranayama-harjoituksen kautta pystymme löytämään sisäisen tietoisuuden omasta hengityksestämme. Hengitys liittyy vahvasti ihmisen tunnetilaan ja hengityksemme peilaa suoraan tunnetilaamme. Esimerkiksi pelko ja vihaisuuden tunne aiheuttavat pinnallisen ja epäsäännöllisen hengitysrytmin.  Kun voimme sisäisesti hyvin ja olemme rauhallisessa tunnetilassa, niin hengitämme syvään, hitaasti ja tasaisesti. Pranayaman tavoitteena on saattaa mieli täydelliseen kontrolliin ja vähentää mielen ja kehon reagointia ulkoisiin ärsykkeisiin. 

Vuosikausien tutkimukset osoittavat, että tietoinen ja rauhallinen hengitys tasoittaa mielentilaa, laskee sydämen sykettä ja auttaa meitä tuntemaan itsemme energisemmäksi ja elinvoimaisemmaksi.  Pranayama-harjoituksella on hyvin positiivinen vaikutus univaikeuksiin ja korkeaan verenpaineeseen. Säännöllinen harjoitus lisää positiivisuuden tunnetta ja kiitollisuutta. 

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Polkuni Pranayaman pariin

Opetan klassista pranayamaa, jota olen opiskellut ja harjoitellut vuosia arvostettujen kansainvälisten opettajien johdolla.

Tutustuessani joogaan 2001 löysin myös pranayamaharjoitusten pariin. Henkilökohtainen pranayamaharjoitukseni syveni kuitenkin vasta vuonna 2004 kun pääsin opiskelemaan lisää hengitysharjoituksista hathajooga- ja pranayamamestarin, opettaja Shri O.P. Tiwarin johdolla. Häneltä sain intoni ja syvimmät opintoni pranayaman maailmassa. Siitä lähtien olen harjoittanut pranayamaa aktiivisesti ja opetan sitä myös eteenpäin. Pyrin pitämään osaamiseni ajantasalla ja olen käynyt useamman kerran lisäkouluttautumassa Kaivalyadhama Instituutissa Paul Dallaghin ja Shri O.P.Tiwarin johdolla.

Pranayama on minulle tärkeä työkalu sekä arjessa että työssäni, uskon ja näen jatkuvasti kuinka siitä on apua myös oppilailleni ja asiakkailleni.

Pranayamaharjoitukset

Saat ayurveda konsultaatiossa sinun kehotyypillesi ja tilanteeseesi sopivia harjoitteita, joita voit tehdä jatkossa yksin kotona. Voit varata myös ajan yksityisopetukseen, jos olet kiinnostunut nimenomaan pranayaman opiskelusta tai haluat lisätä hyvinvointiasi tehokkaiden hengitysharjoitusten avulla. Katso myös tulevat kurssit.

Syvähengitys lisää tietoisuutta sekä kehossa että mielessä. Pranayama- harjoitukset lisäävät elinvoimaa, uudistavat soluja (antioksidanttien tapaan) ja parantavat unenlaatua. Pranayama-harjoitukset vievät suoraan meditatiiviseen tilaan rauhoittamalla ajatuksenkulkua. Pranayama-hengitys vaikuttaa keskushermostoa ja aivojen toimintaa tasapainottavasti ja tietoinen hengitys optimoi hormonien ja aineenvaihdunnan toimintaa.

Pitkä syvähengitys pidentää ikää ja nuorentaa, kun taas lyhyt pinnallinen hengitys aiheuttaa stressiä ja lyhentää elinkaarta. Joogassa asanat auttavat kehoamme avautumaan – pranayama taas työskentelee suoraan mielemme kanssa. Säätelemällä hengitystämme alamme vahvistaa elämänvoimaa, minkä tunnemme mm. selkeytyvänä ajatteluna ja vahvistuvana terveytenä.

Myös Vata, Pitta ja Kapha doshat tasapainottuvat! Oppimalla hengittämään oikein pystyt hallitsemaan Vata doshan epätasapainoa. Monet sairaudet johtuvat Vatan epätasapainosta (melkein 85% sairauksista). Pranayama-harjoitukset ovat todella tärkeitä Ayurvedassa tämän Vata doshan hallinnassa. Ayurveda on ainutlaatuinen systeemi, joka pyrkii ennaltaehkäisemään sairauksia ja se käyttää erilaisia menetelmiä mukaan lukien joogan ja pranayaman.

Kurssit

Pranayama-kurssilla opit hengittämään oikein. Säännöllisesti harjoitettuna pranayaman avulla voi saavuttaa mielenrauhan ja pranayama vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihmisen terveyteen.  

Kurssilla on ainutlaatuinen tilaisuus oppia perinteisiä pranayama-harjoituksia. Saat välitöntä apua harjoittelusta mm.erilaisiin stressi- ja ahdistustiloihin ja voit jatkaa ohjatun kurssin jälkeen mainiosti itse harjoittelua kotona.

Katso tulevat kurssit tai tilaa uutiskirje niin saat aina ensimmäisenä tiedon tulevista kursseista, sekä tarjouksia ja hyvinvointivinkkejä:

Tilaa uutiskirje

Työhyvinvointi

Pranayama harjoitukset ovat oiva keino lisätä työhyvinvointia, vähentää kuormitusta nopeasti työpäivän aikana. Tulen mielelläni opettamaan pranayamaharjoituksia työporukalle, esimerkiksi pidennetyllä kahvitauolla tai virkistyspäivänä. Vinkkaa työnantajallesi tai kysy tarjous juuri teidän porukalle! Pranayama harjoitukset sopivat kaikille ja niitä pystyy helposti tehdä tauolla tai lyhyenkin hengähdyshetken aikana.

Kokemuksia LanaPranan pranayama-kurssilta:

Olin kärsinyt useamman vuoden ahdistuksesta, väsymyksestä ja masennuksesta. Minulla oli jatkuvasti vetämätön olo, päivällä nukutti, rinnassa tuntui kuristava koura. Aamulla tuntui lähes mahdottomalta nousta sängystä ylös. Sitten eksyin sattumalta Lanan pranayamakurssille.

Tehtyäni pranayamaa säännöllisesti muutaman viikon ajan aloin olla selvästi virkeämpi ja parempivointinen. Olen nyt tehnyt pranayamaa melkein joka aamu 4 kuukauden ajan, ja olen huomannut selkeän muutoksen itsessäni. Jaksan nousta aamulla sängystä aiempaa aikaisemmin ja helpommin. Päivän aikana väsyttää vähemmän ja saan enemmän asioita aikaiseksi. Minulla on nyt enemmän voimia huolehtia itsestäni, ja koen olevani henkisesti vahvempi ja enemmän oma itseni kuin aikaisemmin. Kaikista yllättävin vaikutus on ollut se, että rintaa puristanut ”koura” on jotenkin ”sulanut” harjoitusten myötä pois, ja tilalle on tullut helpottunut ja vapaa olo.

Lana neuvoi heti kurssin alussa, että pranayamaharjoituksia kannattaa tehdä säännöllisesti. Onneksi kuuntelin tätä neuvoa. Suosittelen pranayaman kokeilemista lämpimästi kaikille väsymyksestä ja ahdistuksesta kärsiville. Kannattaa olla sinnikäs ja harjoitella säännöllisesti, sillä pranayaman parantavat vaikutukset kyllä palkitsevat kaiken vaivannäön moninkertaisesti!

Anne