Search
Search Menu

Lisätietoa ayurvedasta

Ayurveda tutkii ihmisen perusolemusta ja rakennetta erittäin kokonaisvaltaisesti.

Jokainen ihminen on syntynyt kolmen doshan (olemus,prinsiippi) tietynlaisen yhdistelmän kanssa. Tämä kolmen doshan luontainen keskinäinen suhde(prakriti, kehotyyppi) määrittää yksilöllisyytesi, niin henkiset kuin fyysiset ominaisuudet.

Kun nämä doshat eivät ole luontaisessa tasapainotilassa vaan menevät epätasapainoon, kutsutaan tilaa vikritiksi. Kun vikriti jatkuu riittävän pitkään, aiheutuu siitä sairauksia. Ayurveda hoitaa ja diagnosoi henkilöä kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti hänen kehotyyppinsä (prakriti), epätasapainotilan (vikriti) ja oireiden perusteella.

Nämä kolme doshaa: Vata, Pitta ja Kapha hallitsevat ruumiin, mielen ja tietoisuuden kaikkia biologisia, psykologisia ja fysiologisia toimintoja. Doshat hallitsevat ruumiin kudosten muodostumista, ylläpitoa ja tuhoutumista sekä kuona-aineiden poistumista ruumista. Ne vastaavat myös psykologisista ilmiöistä: pelosta, vihasta, ahneudesta, myötätunnosta, rakkaudesta.

Ayurvedinen lääketiede käyttää doshia ymmärtääkseen kehon anatomiaa (rakennetta), fysiologiaa (toimintoja), sairauden syitä, oireoppia, taudin määritystä (diagnoosi), taudin ilmentymistä ja taudin luokittelua. Päivän ja yön rytmit, ihmisen iän rytmit, vuodenajat – Doshat hallitsevat niitä kaikkia!

Doshat vaikuttavat meihin heti hedelmöityksestä kuolemaamme saakka. Kun ihminen seuraa ayurvedistä elämäntapaa ja ruokavaliota doshat pysyvät tasapainossa ja ihminen terveenä, mutta heti kun ihminen laiminlyö oman hyvinvointinsa eikä noudata ayurvedistä elämäntapaa doshat menevät helposti epätasapainoon (vikriti) josta koituu vaivoja/ongelmia ja lopulta sairauksia.

Ayurvedassa lähdetään aina kuitenkin siitä, että kaikkia epätasapainotiloja on mahdollista hoitaa, ennaltaehkäistä tai välttää niiden paheneminen. Ayurveda antaa runsaasti työkaluja myös tasapainon ylläpitämiseen jatkossa.